Čišćenje pletenog i tapaciranog namještaja

Pleteni  i namještaj od bambusa može biti dugovječan ako ga dobro održavate. U redovno čišćenje pletenih stolica spada i četkanje sa sapunicom ili soli. Pleteni namještaj se proizvodi od grana ratana, azijske biljke penjačice. Peteljke mogu biti duge i do 100 metara.

Biljka je vrlo elastičnih, ali stabilnih vlakana, pa je omiljen materijal za pletenje. Budući da vlakna imaju zaštitni sloj od silicijeve kiseline, nije potrebno održavanje njihove površine.

t_n_lara

Čišćenje vodom spriječit će isušenje namještaja od bambusa. Da bi dobili najbolje prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješajte sljedeće sastojke: jednu kašiku soli, 300 ml vode i 1/2 čajne kašikice limunova soka, pa malom četkom nanesite na namještaj. Meku krpu s koje ne otpadaju vlakna, umočite u laneno ulje i nauljite namještaj. Nakon sat-dva,  ispolirajte drugom mekom krpom.

Ako pleteni dijelovi namještaja s vremenom izgube čvrstoću, pomoći će ako pleter namočite vrućom vodom i ostavite da se suši, ali ne na jakom suncu. Gubljenje čvrstoće na pletenom namještaju je naročito slučaj kod  stolica.

Na tapaciranim dijelovima u kućanstvu najveći je problem prašina koja se sliježe dublje u tkaninu. Zato je najbolje takav namještaj barem jednom sedmično počistiti usisavačem. Koristit će i ako svakih nekoliko sedmica namještaj iščetkate i isprašite na otvorenom.

Za osvježenje tankih presvlaka pripremite ovu pastu koja može trajati do 6 mjeseci. Prvo nabavite sljedeće sastojke:

  • 25 g sapuna
  • 500 ml destilovane vode
  • 100 ml glicerina
  • 100 ml vinske žeste

Zagrijavajte  sapun i vodu miješajući sve dok se sapun ne  rastopi. Pustite da se ohladi, a potom dodajte prvo glicerin pa vinsku žestu. Prelijte u plastičnu bocu i zatvorite. Prije svake primjene jednu supenu kašiku otopite u mekoj vodi i promiješajte metlicom za snijeg. Pjenu nanesite spužvom. Pripazite da presvlake ne budu previše vlažne.

Ako  imate kožne presvlake i njih je potrebno održavati i redovno osvježavati. Kao sredstvo za to, koristite sljedeće; pomiješajte 6 kašika  ocata i 12 kašika firnisa od lanenog ulja. Nanesite malo  mješavine na krpu s koje ne otpadaju vlakna i istrljajte kožu.

Ni za jednu vrstu namještaja ne treba svakodnevna njega, zato periodično, bar dva puta godišnje, možete se potruditi i napraviti ova optimalna prirodna sredstva koja će pomoći vašem namještaju da ostane što dugovječnije i održavanije!

logo_lara