Kako ukloniti mrlje od tinte

Svima nam se, barem jednom, dogodilo da smo zaprljali nešto tintom ili hemijskom olovkom. Postoji nekoliko načina uklanjanja tih mrlja, ovisno o materijalu koji smo zaprljali.

Ukoliko vam je tinta pala na namještaj ili pod, postoji par opcija. Nemojte čekati dugo jer bi u tom slučaju tinta mogla trajno obojiti drvo. Mrlje uklonite ocatom kojim ste prethodno namočili vatu. Ako je u pitanju lakirani namještaj, mrlje se mogu očistiti trljanjem zrelog paradajza.

mrlje_tinta_lara

Mrlje na tkanini probajte ukloniti mokrim papirom koji pritisnete na mrlju. Nakon toga papir umočite u sapunicu i stavite ga na mrlju. Ako ne uspijete u potpunosti, namočite vatu u alkohol i premažite mrlju. Sintetičku odjeću čistite pomoću laka za kosu kojeg nasprejate i kasnije isčetkate. Lak za kosu se koristi i za mrlje od flomastera.

Komplikovanija procedura slijedi ukoliko zaprljate bijelu tkaninu. Tada prokuhajte mlijeko i njime premažite mrlju. Taj postupak ponovite nekoliko puta, a zatim tkaninu isperite. Nakon toga, operite materijal na uobičajni način.

Za razliku od bijelih materijala, obojenu tkaninu čistite od tinte pomoću hladnog mlijeka. Ako je tkanina osjetljiva, u toplo mlijeko umiješajte sok od limuna te tom smjesom čistite mrlju.

Kožne predmete također je preporučljivo čistiti limunom. Prerežite limun na pola i polovicu utrljajte u mrlju.

Postoji razlika u hemijskom sastavu tinte i boje u hemijskoj olovci. Mrlje uzrokovane kemijskom olovkom najbolje se čište ukoliko koristite neki alkohol.

Bitno je napomenuti kako je sve mrlje nastale od neke boje potrebno čistiti od rubova prema sredini kako se boja ne bi dalje širila materijalom. Preventivno, ispod mrlje uvijek stavite neku zaštitu.

 

logo_lara